2022-03-22 09:33:41

RADIONICA

Učenici 4. razreda naše škole sa svojom učiteljicom Josipom Rakušić, obilježili su Svjetski dan Down sindroma, 21. ožujka

  Unatoč svim zdravstvenim poteškoćama osobe s Down sindromom su tople, dobrodušne, vedre, vesele; komuniciraju sa svojom okolinom; vjerno kopiraju ponašanja svoje sredine, mogu biti kreativni, u fazi djetinjstva im je potrebna obitelj, a zatim ih je potrebno osamostaliti za samostalan život. Cijeli život im je potrebna tuđa njega i pomoć.

SAVRŠENI NA MALO DRUGAČIJI NAČIN!

Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u trisomiji  21. kromosoma.

Svjetski dan syndroma Down (WDSD) prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a danas se obilježava u cijelom svijetu.

Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želimo upoznati svijet s ovim poremećajem i pri tomu potaknuti ljude za veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom. Većim razumijevanjem i poboljšanjem njihovog položaja u društvu možemo poboljšati kvalitetu života osoba sa sindromom Down.

Simbol Svjetskog dana osoba s  Downovim sindromom su šarene čarape. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo.


Osnovna škola "Otrići - Dubrave" Otrić - Seoci